vineri, 19 august 2011

Timişoara / Ministrul Culturii din Peru va cânta pe Plai bănăţean

Susana Baca, artista care a contribuit decisiv la renaşterea muzicii tradiţionale afro-peruviane, îşi va prezenta la Festivalul Plai noul album, “Afrodiaspora”, despre care Wall Street Journal spune: “Este probabil cea mai dulce şi captivantă lecţie de etnomuzicologie pe care o vom auzi vreodată”. În 26 iulie, artista a fost numită Ministrul Culturii al Peru.
Susana Baca s-a născut în Chorrillos, un cartier mărginaş al oraşului Lima, din Peru. Susana Baca a reuşit să aducă în atenţia întregii lumi moştenirea muzicală afro‐peruviană. Artista a crescut cu muzica veche folk afro-peruviană, munca sa continuând în aceeaşi direcţie la Instituto Negrocontinuo.
Cei care o ascultă simt în primul rând în muzica Susanei Baca lupta, suferinţa, exprimarea identităţii, punctul central fiind pentru artistă legătura ei cu strămoşii africani care au fost transportaţi ca sclavi în America de Sud. Artista a crescut într-o comunitate afro-peruviană săracă de la marginea oraşului Lima, într-o perioadă în care statutul afro-peruvienilor era unul inferior. Deşi în copilărie, anii '60, a trăit într-un cartier în care nu exista electricitate, a învăţat muzică de la familie, vecini, prieteni, care se întâlneau şi cântau la diverse instrumente, unele improvizate, compuneau ad-hoc bucăţi muzicale pornind de la cântece tradiţionale. Astfel, artista s-a familiarizat de copil cu muzica poporului ei. Deşi a dorit de mică să devină cântăreaţă, părinţii au sfătuit-o să aleagă ceva mai sigur din punct de vedere financiar, astfel că a devenit profesoară. A renunţat după trei ani pentru a-şi urma visul. În pofida tuturor greutăţilor, a continuat pe drumul ales. Alături de soţul ei, care este sociolog, a adunat muzică folk tradiţională din întreaga ţară, pe care cântăreaţa o reinterpretează în stil propriu. Merge în oraşe mici, ascultă cântece, ia notiţe, păstrează şi redă, trecutul prin filtrul personalităţii sale muzicale. A debutat cântând acompaniată doar de o chitară, dar răspunsul publicului a fost atât de entuziast, încât a continuat să cânte. Muzica Susanei Baca este un amestec de tradiţional şi contemporan. Astfel, foloseşte instrumente tradiţionale, cum ar fi cajón, udu, quijada, dar şi instrumente contemporane. Colaborează cu mai mulţi poeţi latini, care scriu versuri pentru cântecele sale. Muzica ei este unică: îmbină sensibilitatea, senzualitatea muzicii spaniole cu ritmurile tradiţionale africane, trecute prin filtrul propriei personalităţi muzicale.
Susana Baca nu este numai promotoarea muzicii afro-peruane, ea sprijinind şi promovând mai multe organizaţii non-profit şi implicându-se în diverse cauze sociale.
Susana Baca a devenit prima femeie de culoare care ajunge ministru peruan. În 26 iulie, artista a fost numită ministrul culturii în Peru de către Ollanta Humala, preşedintele ţării. La 67 de ani, Baca este recunoscuta pentru modul său unic de a promova tradiţiile, muzica şi folclorul, mixând ritmuri africane cu ritmuri din anzi. Coordonează propriul său ONG, Black Continuum Institut şi a fost numită Cultural Ambassador of Goodwill pentru UNICEF în Peru încă din 1987. Artista pe care care o aşteptăm cu mare nerăbdare la PLAI a ţinut să menţioneze că este foarte onorată şi fericită că poate să îşi completeze munca de promovare a culturii cu cea de incluziune socială şi culturală a peruanilor. Premiată cu Grammy pentru “Lamento Negro”, album înregistrat în Cuba, artista îşi promovează acum noul album, „Afrodiaspora”.
Susana Baca va concerta la PLAI în 17 septembrie, când va susţine şi un workshop despre cultura şi muzica afro-peruană.
Mai mult decât un simplu festival de muzică, PLAI este un garant al calităţii artiştilor invitaţi din toate colţurile lumii şi cel mai mare hub cultural din România, adunând peste 40 de organizaţii (ambasade, centre culturale, ONG‐uri) ce oferă, în total, în jur de 200 de activităţi în cele trei zile de festival.