joi, 21 iulie 2011

Timişoara / Cesaria Evora - diva desculţă - va cânta la Sala Olimpia

In ultimii ani, la Timisoara au ajuns artisti mari ai muzicii lumii. Pe scena timisoreana au urcat Paco de Lucia, Al Di Meola, Mariza, Misia, Trilok Gurtu, Fanfare Ciocarlia, Al Jawala, Esma Redzepova si multi altii. Acum, in Timisoara va veni una dintre cele mai mari voci ale muzicii lumii, Cesaria Evora. In data de 3 octombrie, la Sala Olimpia, Cesaria Evora va concerta pentru prima data la Timisoara.
Cesaria Evora s-a nascut in insula Sao Vincente a arhipelagului Capul Verde, pe 27 august 1941. In tinerete, cu ajutorul iubitului sau, care era cantaret, ajunge sa cante la radioul local, apoi in hoteluri si localuri din insula. Aici ajunge sa fie cunoscuta, insa notorietatea sa nu depaseste granitele tarii.
In 1988, la 47 de ani, inregistreaza primul sau album, la Paris, La Diva Aux Pieds Nus (Diva Desculta).
Cesaria Evora canta morna, care este un amestec de blues si fado portughez. Vocea sa, cu adanci note nostagice, puternica si oarecum aspra, reflecta foarte bine spiritul muzicii fado si istoria Insulelor Capului Verde, un loc in care multa vreme comertul cu sclavi a fost in floare. Locuitorii Capului Verde sunt urmasii sclavilor africani si ai colonistilor portughezi, care foloseau si faceau comert cu scalvi, astfel ca muzica Cesariei Evora aduce la suprafata durerea poporului sau. Morna este un gen al muzicii traditionale africane a Capului Verde, care reflecta aceasta durere a poporului, avandu-si radacinile in istoria si obiceiurile insulelor.
Incepe sa concerteze si, in curand, ajunge cunoscuta in intreaga lume. La 52 de ani, criticii de specialitate ii remarca vocea deosebita. Concerteaza alaturi de Caetano Veloso, care spune ca este una dintre marile cantarete care l-au inspirat. Cesaria Evora este solicitata sa cante in mai multe tari europene si in Africa. In 1995, albumul Cesaria apare in 20 de tari, inclusiv SUA, acesta fiind primul album al artistei nominalizat la Premiile Grammy. Cesaria Evora porneste in primul turneu in Nordul SUA, iar de aici ajunge sa cante in toate colturile lumii, atat singura, cat si cu invitati, artisti din tara sa natala.
In 2004, Voz d'Amor castiga, la Premiile Grammy, distintia pentru cel mai bun album. A continuat sa scoata albume si sa concerteze in intreaga lume. Desi in 2008 a avut unele probleme de sanatate, anul trecut si-a reluat concertele, de atunci aflandu-se in continuare in diverse colturi ale lumii.
Concertul de la Timisoara incepe la ora 20. Biletele se gasesc la preturile de: 100 lei, 140 lei, 170 lei, 220 lei si 600 lei. Biletele care costa 600 lei sunt in numar de doar 20, incluzand, pe langa locurile exceptionale, si o cina, dupa concert, cu artista. Bilete se pot cumpara online pe www.eventim.ro si in reteaua magazinelor Carturesti, Humanitas, Orange si Germanos.
Evenimentul are loc cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara, IHM Total Consult, Cabinet Mercescu, Banat Bun, SSI Schaefer, TRW, Full Print Banat, Aba Consulting, Expert Consulting si Bega Grup.
Concertul Cesariei Evora la Timisoara este un eveniment promovat de PLAI.