miercuri, 13 aprilie 2011

Timișoara / Primul târg național de economie socială, la Casa Tineretului

Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale organizează primul Târg național de economie socială și conferința Rolul parteneriatului în dezvoltarea economiei sociale, în cadrul proiectului Economia socială – model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Târgul național de economie socială găzduiește 40 de expozanți – întreprinderi românești de economie socială: asociații, fundații, cooperative, instituții de micro-finanțare, furnizori de servicii sociale și altele - organizații active în producția și distribuția de produse sau servicii. Ce unifică aceste întreprinderi este faptul că desfășoară activități economice având ca scop final obținerea de beneficii sociale și de dezvoltare a comunității. La târg, aceste organizații au ocazia să își prezinte produsele atât profesioniștilor din domeniu cât și publicului larg, pot stabili parteneriate și au oportunitatea să descopere noi căi de extindere a activitățiilor.
Conferința Rolul parteneriatului în dezvoltarea economiei sociale reunește cca. 250 de reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale, inițiatori și promotori de activități de economie socială.
La deschiderea lucrărilor au participat reprezentanți oficiali ai Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, ai Prefecturii Judeţului Timiş, ai Primăriei Municipiului Timişoara, ai Universităţii de Vest din Timişoara, ai Arhiepiscopiei Timișoarei și ai Ambasadei Spaniei în România. Conferința are invitați din România și din străinătate, iar obiectivele acesteia sunt promovarea și sprijinirea dezvoltării economiei sociale în România. Prezentările cuprind informații despre stadiul acestui sector în România și în alte state europene, rolul economiei sociale în dezvoltarea comunității, formele sale de organizare, tipurile de parteneriate și importanța lor, precum și bune practici în domeniu.
În Europa, economia socială deţine o pondere de 10% din volumul total al economiilor naţionale și asigură 11 milioane de locuri de muncă (cca. 6% din totalul forţei de muncă la nivelul UE). Creșterea calității vieții presupune o dezvoltare a spiritului de inițiativă, a antreprenoriatului, inclusiv în rândul persoanelor excluse social, iar economia socială reprezintă tocmai trecerea acestui prag de la incluziunea prin politici de asistență socială la incluziunea activă. Și în România, economia socială este un domeniu care se extinde, tocmai pentru că se dovedește a fi soluția multor probleme sociale.
Târgul și conferința de economie socială fac parte din activitățile proiectului strategic Economia socială – model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate. Proiectul este realizat de către opt parteneri naționali și internaționali, publici și privați și cuprinde o serie complexă de arii de intervenție: cercetarea economiei sociale în România și Europa, elaborarea cadrului legislativ specific; formarea a peste o mie de persoane (din rândul profesioniștilor din domeniu social și din rândul persoanelor vulnerabile, în special tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie, şomeri, persoane cu handicap și romi), organizarea primului program de master în economie socială în patru universități din România, crearea a patru centre de resurse pentru asistență în desfășurarea de activități de profil, informarea categoriilor special vizate, dar și a publicului larg, în legătură cu resursele și beneficiile multiple ale economiei sociale, precum și înființarea propriu-zisă de întreprinderi sociale.
Conferința și târgul de economie socială se desfășoară simultan între 13 și 15 aprilie 2011, la Timișoara, Casa Tineretului, str. Arieș nr. 19, între orele 10.00 și 18.00. Pentru mai multe informații vă rugăm să o contactați pe dna Iulia Buttu, coordonator comunicare, tel: 0745 093 776 sau e-mail: iulia.buttu@bbi.ro.
Ce puteți găsi la Târgul național de economie socială, 13-15 aprilie 2011, CasaTineretului, Timișoara: (selecție de produse) Sacoșe din bumbac organic, Vaze de sticlă pictate manual, Obiecte decorative, Accesorii, Gablonțuri, Genți damă din stofă, Articole de îmbrăcăminte, Produse de artă populară tradițională, Vase și alte obiecte de lut, Împletituri, Obiecte decorative ecologice, Icoane pe sticlă, Cărți de benzi desenate handmade, Produse de croitorie, Produse unicat: felicitări, pahare pictate și bijuterii, Artizanat din lemn, Decorațiuni din hârtie și materiale textile, Ambalaje pentru cadouri, Covoare, carpete, diverse cusături, Rame de tablouri și multe altele...