luni, 11 aprilie 2011

România / Emisiune de timbre Fluturi pusă în circulaţie


Emisiunea de mărci poştale Fluturi pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie prezintă 7 specii spectaculoase întâlnite peste tot în lume. Insecte cu aripi membranoase acoperite cu solzi microscopici, fluturii fac parte din Ordinul Lepidopterelor. Începând cu ziua de marţi, 12 aprilie 2011, emisiunea de mărci poştale Fluturi va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.
Fluturii, care constituie Ordinul Lepidopterelor, sunt insectele cu aripi membranoase acoperite cu solzi microscopici (lipid = solz; pteron = aripă), viu coloraţi. De la stadiul de larvă sau omidă se transformă în nimfă sau crisalidă, iar apoi în fluture. Durata lor de viaţă diferă de la o specie la alta, trăiesc fie o lună sau două, câteva ore sau chiar un an. După timpul când se hrănesc sunt diurni şi nocturni şi diferă atât prin modul lor de viaţă cât şi prin aspectul lor.
Emisiunea de mărci poştale Fluturi, pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie, prezintă speciile: Mahaonul, Coada rândunicii, Fluturele montan Apollo, Fluturele ochi de păun, Fluturele cap de cobră, Fluturele morpho albastru şi Fluturele transparent.
Fluturele montan Apollo (Parnassius apollo) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 0,50 lei. Este un fluture foarte frumos cu anvergura aripilor de 70-95 mm. Trăieşte în munţii înalţi până la altitudinea de 6000 m.
Mahaonul, Coada rândunicii şi Fluturele montan Apollo fac parte din Familia Papilionidae.
Fluturele transparent (Greta oto) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 0,60 lei. Denumirea a fost dată în onoarea marii actriţe americane de origine suedeză - Greta Garbo, de către primii entomologi care l-au descris. Fluturele are aripile transparente, micile vene de pe aripi făcându-l să apară precum sticla colorată. Aria sa de răspândire cuprinde Mexicul şi celelalte state ale Americii Centrale.
Fluturele morpho albastru (Morpho nestira) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 lei. Este un fluture de dimensiuni considerabile, deschiderea aripilor sale fiind de aproximativ de 180 mm. Adulţii se hrănesc ziua, cu sucul plantelor şi fructelor, în timp ce larvele se hrănesc cu plante şi doar pe timpul nopţii. Îl întâlnim mai ales în America Centrală şi de Sud.
Mahaonul (Papilio machaon) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei. Anvergura aripilor este de 70-90 mm. Îl întâlnim pe o arie largă de răspândire care porneşte din vestul Europei până în Japonia.
Fluturele cap de cobră (Attacus atlas) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Este considerat ca fiind cel mai mare fluture din Familia Saturnidae, având anvergura aripilor de 270-280 mm. Este întâlnit în Asia de Sud şi insulele Indoneziei.
Fluturele ochi de păun (Inachis io) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei şi face parte din Familia Nymphalidae. Este un fluture mare, de zi, cu desen „ochi de păun“ pe ambele aripi. Specialiştii îl consideră ca fiind cel mai frumos fluture din ţara noastră.
Coada rândunicii (Iphiclides podalirius) este ilustrat pe timbrul coliţei cu valoarea nominală de 8,10 lei. Are anvergura aripilor de 70-90 mm. Larvele acestui fluture trăiesc pe pomi fructiferi.