miercuri, 20 aprilie 2011

Timişoara / Primul grup de refugiaţi eritreeni din Libia ajung la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă

Un grup de 30 de refugiaţi eritreeni din tabara Shousha, aflată la graniţa dintre Libia şi Tunisia, a ajuns astazi la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă (CTU) de la Timişoara. Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), împreună cu Oficiul Român pentru Imigrări (ORI) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) au coordonat evacuarea acestuia în România, unde refugiaţii vor fi găzduiţi la CTU pe o perioadă de maxim şase luni, până la relocarea acestora în ţări terţe.
Acesta este primul grup de refugiaţi fugiţi din calea conflictelor din Libia care urmează să fie relocat prin intermediul Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă administrat de Oficiul Român pentru Imigrări. In timpul detenţiei din Libia aceştia au fost expuşi unor abuzuri grave, chiar şi torturii, după ce în prealabil fugiseră din Eritreea pentru a evita serviciul militar, care se desfăşoară pe o perioadă nelimitată.
La mijlocul lunii februarie 2011, revoltele care au zguduit multe părţi ale lumii arabe au izbucnit şi în Libia, iar mulţi cetăţeni africani au devenit ţinte aleatorii ale unor libieni, fiind abuzaţi fizic sau chiar ucişi. Astfel, cetăţenii africani, inclusiv refugiaţii de aceeaşi origine care trăiesc în Libia se află sub ameninţare din cauza furiei populare faţă de presupusa folosire de către Muammar Gaddafi a mercenarilor sub-saharieni la înăbuşirea protestelor populare.
Drept urmare, un număr considerabil de refugiaţi africani, printre care şi membrii grupului ajuns astăzi în Timişoara, au fost nevoiţi să fugă pentru o doua oară în viaţă. Astfel, din Libia au fost transferaţi temporar la tabăra Shousha, aflată în Tunisia, la 4 kilometri de graniţa cu Libia, unde erau total dependenţi de asistenţă umanitară. Tabăra Shousha a fost înfiinţată de către UNHCR, în cooperare cu autorităţile locale şi cu alte agenţii umanitare, pentru a găzdui până la 20.000 de persoane. Situată într-o zonă semi-aridă, cu climă deşertică, unde mediul abia poate susţine populaţia locală, tabăra este adesea expusă furtunilor de nisip insuportabile. Condiţiile de trai sunt dure şi nu presupun ducerea unei vieţi demne.
Din februarie a.c., peste 500.000 de persoane au scăpat de violenţele din Libia, fugind spre ţările vecine, cum ar fi Tunisia, Egipt, Niger, Algeria, Ciad şi Sudan. Tunisia a primit aproape jumatate dintre aceştia, demonstrându-şi asistenţa prin faptul că populaţia locală şi-a pus locuinţele la dispoziţia sutelor de familii ce fug de conflict.
Din noiembrie 2008 până în prezent, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă administrat de Oficiul Român pentru Imigrări a găzduit temporar un număr de 638 refugiaţi care au fost deja relocaţi în ţări precum SUA, Canada, Marea Britanie Norvegia, Suedia, Australia, Olanda, Norvegia şi Germania. Aceştia sunt de origine eritreeană, sudaneză, palestiniană, etiopiană, srilankeză, irakiană şi nigeriană.
UNHCR facilitează doar relocarea refugiaţilor care nu pot rămâne în prima ţară de azil. UNHCR face apel la ţările industrializate, în special din Europa, pentru a oferi mai multe locuri de relocare celor mai vulnerabili dintre refugiaţi.