duminică, 12 iunie 2011

Timişoara / Ultimul concert simfonic al stagiunii la Filarmonica Banatul

Vineri, 24 iunie, de la ora 19, Filarmonica Banatul din Timişoara va găzdui ultimul concert simfonic al stagiunii. Maestrul Radu Popa, dirijorul concertului, propune publicului din Timişoara, Aria din Suita nr.3 în re major BWV 1068, pentru orchestră de coarde de Johann Sebastian Bach, Concertul pentru vioară şi orchestră în re major op.61 de Ludwig van Beethoven şi Suita „Visul unei nopţi de vară” de Felix Mendelssohn-Bartholdy.
Bach a compus Suita a III-a pentru Prinţul Leopold von Anhalt-Köthen. Conţine cinci părţi, a doua fiind celebra Arie care se va asculta la concert.
Iniţiativa de a reasculta concertul pentru vioară compus de Beethoven îi aparţine violonistei Corina Belcea, care va oferi vineri seara varianta sa interpretativă. Deşi a compus 5 concerte pentru pian, Beethoven a scris un singur concert pentru vioară (în proiectele anului 1792 a mai existat un concert în do major, dar a rămas doar la nivel de fragmente şi schiţe) terminat în 1806. Autorul celor 10 Sonate pentru vioară şi pian şi al Romanţelor pentru vioară, a ştiut să pună în valoare toată gama resurselor expresive ale viorii.
În 1842, Mendelssohn compune muzica de scenă la „Visul unei nopţi de vară” după William Shakespeare. Lucrarea a fost comandată de Regele Frederik William al IV-lea al Prusiei, care dorea o muzică a bucuriei şi visării. Într-adevăr, compozitorul a reuşit să poetizeze viaţa, să penduleze mereu între real şi vis. Drept uvertură, a folosit piesa cu acelaşi nume, scrisă cu 16 ani în urmă, uvertură interpretată de orchestra timişoreană, tot sub conducerea maestrului Radu Popa, la 14 ianuarie 2011.