luni, 23 mai 2011

TIMIŞOARA / ZIUA INTERNAŢIONALĂ A COPIILOR DISPĂRUŢI - 25 MAI

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi - 25 Mai, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş împreună cu organizaţia Salvaţi Copiii Timişoara organizează o acţiune de prevenire destinată reducerii numărului dispariţiilor de minori.
Analiza datelor statistice existente la nivelul IPJ Timiş - Serviciul de Investigaţii Criminale, relevă faptul că la nivelul judeţului Timiş în anul 2010 şi în primele 4 luni ale anului 2011, există o preponderenţă a cazurilor de plecări voluntare ale minorilor.
În urma analizei s-au desprins ca principale cauze ale plecărilor: existenţa unor tensiuni/conflicte în familie, lipsa unei comunicări eficiente între părinţi şi copii, lipsa ataşamentului, lipsa de supraveghere a copiilor, dar şi imaturitatea specifică vârstei, teribilismul şi spiritul aventurier.
Chiar dacă din punct de vedere statistic, la nivelul judeţului Timiş plecarea voluntară a minorilor nu reprezintă un fenomen, consecinţele din perspectiva victimizării ar putea fi grave pentru minorii care îşi părăsesc domiciliul.
În acest sens, acţiunea are ca scop reducerea numărului de minori dispăruţi, cu accent pe cei care părăsesc voluntar domiciliul şi implicit reducerea riscului victimizării acestora, prin informarea copiilor, părinţilor şi profesorilor privind consecinţele 'fugii de acasă' şi modalităţile de preîntâmpinare a acesteia.